Jak jste připraveni na Silvestra?

28. 12. 2015

K oslavám konce roku již tradičně patří šumivé víno. Bublinky ve vínu navozují tu správnou slavnostní atmosféru, štíhlé sklenice působí luxusním dojmem. Jde o výjimečný okamžik a ten si chceme vychutnat výjimečným způsobem.

Pokud nejste znalci vína, možná ještě trochu tápete. Jaký je mezi jednotlivými druhy rozdíl a odvíjí se cena vína od jeho kvality?

Především je nutné zdůraznit, že i když se šumivým vínům všeobecně říká „šampaňské“, často nemá se šampaňským nic společného. Pravé šampaňské víno značené Champagne je dovoleno vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, a to pouze ze tří druhů hroznů - Chardonnay, Pinot Noir a Meunier. Víno je šumivé díky sekundárnímu kvašení, které probíhá v lahvi po smíchání jednotlivých vín. Dělí se na neročníkové, mísena jsou vína různých ročníků, odrůd, ale třeba i vinic. Naopak ročníkové šampaňské víno tvoří vína ze stejného roku a toto víno se oproti neročníkovému hodí i k archivaci. Kromě mísených vín existují i jednodruhová vína (Blanc de Blancs, Blanc de Noirs a Cépage Meunier) složená vždy jen z jedné odrůdy révy.

Šumivé víno neboli sekt se vyrábí přidáním směsi cukru a kvasinek do základního tichého vína. Tato druhotná fermentace probíhá v uzavřených nerezových tancích. Pokud jde o perlivé víno, tak to je vyráběno přímým přidáním oxidu uhličitého do vína.

Možná již tušíte, že výroba kvalitního šampaňského je opravdová věda, proto vybírejte pečlivě, možná je ten správný čas zaměřit se spíše na kvalitu a ne kvantitu. Ten zážitek za to určitě stojí.

Příjemný závěr roku vám přeje tým Alkohol.cz