skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Grilování a víno: Jak vybrat to pravé
Rozpalujete gril a automaticky saháte po pivu? Zkuste ho projednou vyměnit za sklenku vína a barbecue dostane zcela nový rozměr. Vhodné víno ke grilování podtrhne chuť masa, zeleniny i sýrů a postará se o parádní gastronomický zážitek.
V tomto článku vám poradíme, jaké víno zvolit a jak se vyhnout častým chybám při párování. Objevte s námi tajemství dokonalé kombinace grilovaných pokrmů a vína.
Víno a barbecue: Základní pravidla pro párování vína
Obecná pravidla pro párování vína s jídlem shrnul už náš starší článek. Tentokrát se budeme věnovat konkrétně grilovaným pokrmům, které mají díky úpravě přímo nad žhavými uhlíky specifickou „kouřovou“ chuť s typickou nasládlostí bez ohledu na to, jestli na rošt položíte maso, zeleninu, sýry nebo třeba ovoce. Do výběru tu také promlouvají dochucovadla. Jiné bude víno k masu na přírodno a jiné víno k pikantní marinádě. Pojďme se tedy podívat na doporučená vína na gril podle jednotlivých typů masa a k dalším dobrotám.
Jaké víno ke grilovanému masu?
Jedno ze základních pravidel při výběru vína podle typu masa je, že červené patří k červenému a bílé k bílému. Růžové víno je pak tradičně někde na pomezí. Tato zažitá pravidla se ale s postupem času mění a čím dál výrazněji se prosazuje trend „pij, co ti chutná“. Pokud vám tedy lahodí kombinace červeného masa a bílého vína, směle do toho.
Jak vybrat víno na grilování, když na něj vyrážíte takzvaně naslepo? Sáhněte po „univerzálních“ láhvích, jako je sušší Ryzlink, suché rosé, Pinot Noir, Malbec nebo bublinky (držte se spíše těch levnějších, jako je prosecco, cava nebo crémant). Tato vína k večeři na grilu sednou víceméně vždy a vy budete slavit úspěch.
Červené víno ke grilování červeného masa
Párujte červené víno k: jehněčímu, vepřovému, hovězímu, zvěřině
Červená vína mají vyšší obsah taninů neboli tříslovin (svíravých látek, které se během kvašení uvolňují z hroznových slupek). A právě tříslovinám svědčí kombinace s tučným vepřovým či hovězím masem, které je příjemně vyváží.
Nejlepší vína k hovězímu steaku budou těžší, hutnější červená z odrůd Shiraz, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Můžete se ale vydat zcela opačným směrem a zvolit Ryzlink s výraznou kyselinou, která na patře funguje podobně jako třísloviny.
Jako víno k uzenému masu a vepřovému obecně se hodí odrůdy s výraznějšími ovocnými tóny a vyšší sladkostí. Někteří odborníci doporučují portské (spíše Ruby než Tawny) a nezdráhají se červené víno dokonce vychladit, zejména pokud je venku velké teplo. Výrazné chuti grilovaného vepřového prospěje i Primitivo nebo Tempranillo.
Bílé víno k rybě, drůbeží a mořským plodům
Párujte bílé víno k: mořským plodům, rybám, kuřecímu a krůtímu, grilované zelenině
Bílá vína jsou tradičně považovaná za nejlepší vína na léto – jsou lehká a svěží a skvěle se hodí k odlehčenými pokrmům, světlému masu a zelenině. Jak už jsme ale zmínili výše, někteří odborníci nedají dopustit na kyselejší Ryzlink k červenému masu.
Pokud vybíráte víno k rybě na grilu, je dobré vzít v potaz charakter masa. K rybám s bílým masem se hodí Sauvignon Blanc, sušší Ryzlinky nebo Rulandské šedé. Jako ideální volba vína k tučnějším rybám s výraznější chutí, jako je například losos nebo tuňák, poslouží mohutnější Chardonnay.
Růžové víno k letnímu grilování: univerzální volba?
Párujte růžové víno ke: kuřeti, rybám a zelenině, mohutnější rosé doprovodí i červené maso
Mezi růžovými najdete lehká rosé s téměř neznatelnými tříslovinami, která se hodí například jako víno k vegetariánskému grilování (tzn. víno ke grilované zelenině, sýrům, tofu nebo houbám). Těžší suchá rosé už jsou svým profilem bližší červeným vínům. Zkuste třeba odrůdu Pinot Noir.
Šumivá vína k sýrům na grilu, mořským plodům i vepřovému
Párujte šumivá vína ke: krevetám, sýrům, rybám a tučnějšímu vepřovému masu
Jejich lehkost předurčuje šumivá vína ke kombinování s mořskými plody, grilovanými sýry a zeleninou. Kromě samotných vín můžete v tomto případě vyzkoušet i některý z míchaných drinků, jako je Mimosa nebo Aperol Spritz.
Svěží chuť s ovocnými a květinovými notami spolu s jemným perlením na jazyku jako kontrast vyváží také tučná jídla. Jako šumivé víno ke grilovaným klobásám nebo žebrům volte ideálně rosé, můžete zkusit experimentovat i s červenými bublinkami, jako je třeba Lambrusco.
Víno ke grilovanému ovoci
Když už máte masa, sýrů a zeleniny dost, přichází čas na královskou disciplínu – dezert! Že by vás nenapadlo grilovat ovoce? To by byla ale velká škoda! Grilované broskve, ananas nebo třeba jablka nabízejí fantastickou hloubku chuti. Grilováním pokrájené ovoce uvnitř změkne a na povrchu zkaramelizuje. Pro výraznější sladkost ho můžete předem lehce posypat třtinovým cukrem. Pak už stačí jen zakysaná smetana, vanilková zmrzlina nebo karamelová omáčka (samozřejmě nejlépe všechno najednou) a gurmánský zážitek je na světě.
Grilované ovoce můžete podávat i na salátu třeba s grilovaným halloumi sýrem a balzamikovou redukcí. Kontrast výrazně slaného sýra a sladkého ovoce je dokonalost. Jako vinný doprovod se skvěle hodí šumivá vína nebo lehká bílá vína s vyšší kyselinkou, jako je Ryzlink nebo Sauvignon Blanc.
Výběr vína podle typu marinády a koření
Při grilování nehraje roli jen typ masa, ale také jeho úprava před grilováním. Víno můžete přizpůsobit i konkrétní marinádě nebo kořenící směsi:
-
Pikantní koření, chilli papričky – hřejivost příjemně zmírní lehčí vína s nižším obsahem alkoholu a vyšším obsahem zbytkového cukru. Sáhněte po polosuchém či polosladkém víně.
-
Bylinky a bylinné marinády – jako víno k bylinkovému kuřeti nebo rybě podávejte třeba Sauvignon Blanc nebo Veltlínské zelené, které bylinné noty ještě podpoří. Tato vína se hodí i k omáčkám na bázi česneku.
-
Sladší barbecue omáčky a marinády – vedle nesáhnete s víny, která mají výraznější ovocný profil, jako je například Malbec.
-
Hořčice a med – pikantní hořčičná marináda s příjemně sladkými notami medu si rozumí s lehkými Ryzlinky nebo Chardonnay.
Jak už jsme zmínili v úvodu článku, všechny doporučené kombinace můžete směle hodit za hlavu, pokud vašim chuťovým buňkám lahodí něco jiného. Důležité totiž není dodržovat pravidla, ale pochutnat si. Nalijte si své oblíbené víno a letní párty s grilovačkou může začít.
Na zdraví!