Glasgow Distillery: Nová hvězda z Lowlands

7. 4. 2025 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

Glasgow DistilleryV posledních 15 letech vzniklo po celém světě nespočet nových palíren whisky. Není divu, na velkém whisky boomu se chtěl svézt kdejaký podnikavec či nadšenec. Někteří z nich svůj nápad a sen dotáhli až do konce a skutečně dnes vyrábí whisky. Skotsko není výjimkou, a tak můžeme zkoušet zajímavé novinky i z této velice tradiční země plné etablovaných palíren. Pravdou je, že některé palírny produkují lepší, některé horší whisky. Glasgow Distillery bezpochyby patří k tomu lepšímu!

Přátelům Liamu Hughesovi a Miku Haywardovi se v roce 2012 zrodila v hlavě myšlenka obnovit produkci whisky v Glasgow. Světe div se, na tak velké město zde v té době nebyla jediná palírna. Přitom v minulosti jich tu fungovalo hned několik, ale všechny své brány postupně zavřely. Tou poslední, která zde produkovala whisky, byla palírna Glasgow Distillery Company, která ukončila produkci v roce 1902. A právě její jméno si Liam a Mike půjčili a pojmenovali tak svou novou palírnu. Původní Glasgow Distillery byla založena v roce 1770, je tedy jasné, odkud se vzal název nových whisky – Glasgow 1770.

Původní palírna, která v průběhu let fungovala i pod jinými jmény, produkovala hned několik stylů whisky. Dvakrát destilovanou kouřovou whisky, dvakrát destilovanou nekouřovku a také třikrát destilovanou. I v tomto ohledu jde nová palírna ve šlépějích té staré a produkuje úplně stejné single malty. Slad používaný pro kouřovou whisky nechávají upravit na velmi slušných 50 PPM, což je hodnota srovnatelná s kouřovkami z Islay.

Glasgow whisky

Glasgow whisky

Po 2 letech od první myšlenky už Liam a Mike produkují gin značky Makar. Jak už to tak bývá, zejména kvůli cashflow. Jde o první legálně produkovaný gin v Glasgow. V lednu roku 2015 pak konečně instalují do palírny dva destilační kotle pro periodickou destilaci a nedlouho poté z nich vytéká první new make spirit. Kotlíky jsou to relativně malinké, wash still má objem 2500 litrů, spirit still potom 1500 litrů. Zakladatelé palírny hned od počátku dbají na tradiční postupy a zakládají si mimo jiné také na delší fermentaci (zhruba 72 hodin). Vodu používají z nedalekého zdroje Loch Katrine a do sudů plní klasicky v síle 63,5 % alkoholu.

V roce 2018 palírna vydává svou první whisky Glasgow 1770 Original. První várka 5 000 lahví se prodala v rámci ballotu, a to velmi rychle během 48 hodin. Zájem o whisky z Glasgow byl zkrátka velký a do budoucna se nic nemění.

I proto hned rok na to navyšují kapacitu palírny a nechávají instalovat dva nové kotle, přesné repliky těch dvou původních. Přestože dnes je kapacita palírny v maximu až nějakých 400 000 litrů čistého alkoholu za rok, stále se jedná na skotské poměry o malou palírničku. Vždyť třeba takový Edradour, dlouhou dobu nejmenší skotská palírna, má kapacitu 300 000 litrů.

Whisky Competetion

Kouř a limitky

Netrvá to dlouho a palírna představuje také kouřovou verzi své whisky – Glasgow 1770 Peated. Ta dokonce získává titul „Best Lowland Single Malt“ v soutěži International Whisky Competetion, a to ne jednou, ale hned třikrát po sobě.

Palírna už za relativně krátkou dobu své existence dokázala, že whisky zde dělat umí. Její láhve se těší velice slušnému hodnocení a mám velkou radost, že je můžeme vyzkoušet i zde v ČR. Od roku 2022 navíc vydávají limitované edice v rámci sérií Small Batch. V sudové síle, nedobarvované a nefiltrované za studena - přesně tak, jak to máme rádi. Zejména jejich Marsala mě osobně hodně baví! 

Rozhodně doporučuji produkci Glasgow Distillery vyzkoušet. Nám se moc líbí… A abyste věděli, co čekat, natočil jsem pro vás ochutnávková videa. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku