Chianti DOCG: Červená vína z Itálie starých Etrusků

24. 8. 2021 | Iveta Steinerová
Kategorie: Wine

víno ChiantiItálie a Chianti. Chianti a Itálie. Neoddělitelná dvojice. Italská gastronomie udává trendy a inspiruje kuchaře i milovníky dobrého jídla a pití. Zárove​​ň je symbolem kvality, jednoduchosti a přímočarosti. A právě vinařský region Chianti je rozhodně jednou z hvězd na italském gastronomickém nebi. Dnes se na italská červená vína z této oblasti podíváme hezky zblízka.

Region Chianti a jeho historie

Zeměpisně Chianti náleží jen a pouze do všeobecně velmi oblíbeného Toskánska. Pravdou ale je, že oblast pro pěstování a výrobu vína Chianti, vymezená vinařským zákonem, zasahuje do více okresů a obcí s rozmanitou krajinou, klimatem i půdním profilem. Pro správné pochopení tohoto druhu vína je tak třeba ho ochutnávat napříč jednotlivými podoblastmi

Střední Itálie, kde najdete region Toskánsko, je oblast pokrytá nespočtem kopců a kopečků, vinic, olivovníků, alejemi cypřišů, prastarými hrady, lemovaná hlubokými háji. Pro každého návštěvníka okouzlující podívaná, která se vryje do paměti a zůstane v ní navždy. Neodolatelné místo s unikátním charakterem, kde lidská ruka všechno propojila v harmonický celek a kde se potkává historie s tradicí eno-gastronomické pohostinnosti. 

Oblast vymezenou pro Chianti pokrývá převážně kopcovitý terén s nejvyšším bodem Monte San Michele (893 m.n.m.). V současné době její severní hranici tvoří část okresu Firenze, naopak jižní okres Siena. Celková rozloha činí přibližně 1000 km2. Dříve bylo území znatelně menší, zasahovalo pouze oblast pro dnešní slavné Chianti Classico (oblast tzv. černého kohouta). Od roku 1967 je možné Chianti produkovat v okresech Arezzo, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato a Siena.

Kam se v Itálii vydáte za vinařskou kulturou, tam narazíte na stopy Etrusků. Nejinak tomu je v Chianti. Právě Etruskové tu po svém příchodu položili základy vinařské tradice, která přetrvává dodnes. Mnohé nálezy prastarých sudů pocházejících z doby přibližně okolo 6 st. př. n. l. dokazují, že už tehdy byla vinicemi osázená velká část Toskánska. Může to znít neuvěřitelně, ale podle aktuálního letopočtu je historie vinohradnictví a vína z Toskánska stará už více než 7000 let. 

Základní dělení oblasti Chianti je dvojí. První část, samostatná a prestižní, Chianti Classico (od roku 1996 tzv. autonomní), je považovaná za původní. Druhá část, zvaná jednoduše Chianti, v sobě zahrnuje jednotlivé podoblasti jako např. Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano, Chianti Montespertoli a Chianti Rufina.

Výroba Chianti a chuťový profil

Výrobou Chianti se v současnosti zabývá 3000 pěstitelů hospodařících na 15.500 ha vinic. Celková roční produkce činí 100 milionů lahví. Dle zákona z roku 2009 musí každé Chianti obsahovat 70-100 % odrůdy odrůdy Sangiovese. Maximálně 30 % mohou tvořit ostatní červené odrůdy, a může jít o cuvée italských odrůd i mezinárodních (Canaiolo Nero, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc). U posledních dvou jmenovaných nesmí podíl překročit 15%. Použít lze i místní bílé odrůdy, nejvíce z 10% (Trebbiano Toscano, Malvasia Bianca). 

Doba zrání je v závislosti na jednotlivých oblastech značně rozdílná.  Nejméně ale vždy 3 měsíce. U vín označených jako Chianti Superiore musí probíhat zrání minimálně 9 měsíců, u Chianti Classico 10 měsíců a Chianti Riserva musí zrát nejméně 24 měsíců, z čehož 6 měsíců v dřevěných sudech. 

Obsah alkoholu i celkový projev vína je v každé z podoblastí opět velmi odlišný. Nadmořská výška se pohybuje v širokém rozmezí 220-600 m.n.m. To ovlivňuje i průměrné roční teploty a úhrn srážek, rozmanitost terroiru nevyjímaje. Můžete se tak setkat s víny s mohutným tělem a nazrálými tóny, ale taky se svěží kyselinkou a čerstvou ovocitostí, která dobře vystihuje oblíbenou italskou frázi „vino da tutto pasto“. Ta v překladu neznamená nic jiného, než „víno pro každý den“ nebo „hodící se ke každému jídlu“. 

Jak vidno, neexistuje jediná charakteristika, která by seděla na kompletní nabídku Chianti. Tahle rozmanitá kategorie ale bezpochyby stojí za hlubší poznání. Mezi jednotlivými víny jsou velké rozdíly v kvalitě i ceně. Víno, které od pradávna zdobí stoly toskánských domácností, víno pro chudé i bohaté, pro vyznavače těžkých nazrálých vín, ale i pro zastánce jemných, delikátních chutí. To všechno může být Chianti. Stačí jen vybrat to správné, lahodící právě vašim chuťovým buňkám​.

Prohlédněte si sortiment toskánských vín Chianti na Alkohol.cz a sáhněte směle třeba po Ricasoli Brolio Chianti Classico, Castello di Querceto Chianti Classico Riserva nebo Banfi Chianti Superiore DOCG. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku