Francouzské koňaky

Koňaky z Francie jsou synonymem prvotřídní kvality. Vždyť jde o nejznámější typ brandy, který musí splňovat velmi přísná kritéria stanovená speciální komisí BNIC. My je pro vás máme, od všech nejznámějších značek. Vybírejte kvalitní koňaky Hennessy, Rémy Martin nebo Armagnac Delord. Vyberte si oblíbenou lahev a dopřejte si jedinečný chuťový zážitek.


Jsme na suchu, podle této kombinace filtrů bohužel žádné zboží nemáme.

Vybírat ale můžete z tisíců jiných lahví, stačí filtry upravit.

S výběrem rádi poradíme i telefonicky na čísle 605 111 777 nebo na e-mailu info@alkohol.cz.

Na co máte chuť?
KAMENNÁ PRODEJNA
V PRAZE
97 % ZBOŽÍ SKLADEM
A IHNED K ODESLÁNÍ
EXPRESS DODÁNÍ
PO PRAZE DO 90 MINUT
DOPRAVA ZDARMA PŘI
NÁKUPU NAD 5 000 Kč

Kdy se může francouzský cognac nazývat cognacem? 

Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by francouzské koňaky (francouzsky cognac) nebyly tak výjimečné a populární. Koňaky z Francie musí splňovat přísné podmínky, které nastavuje společnost Bureau National Interprofessionnel du cognac. Když to zjednodušíme, tak:

Kvalitní francouzský koňak musí samozřejmě pocházet z okolí města Cognac. Region se rozděluje do 6 oblastí. Koňak musí být vyrobený pouze z bílých hroznů odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. K tomu musí koňak zrát minimálně 2 roky v dubových sudech. Takových koňak s tak specifickými podmínkami zkrátka jinde nevyrobíte (rovnat se mu může maximálně gruziňák). 

Rozdělení koňaků z Francie podle doby zrání

Každý koňak z Francie je sám o sobě dost kvalitní. Ale přeci jenom, čím starší, tím lepší. A taky dražší. Aby v tom nebyl zmatek, francouzské koňaky se rozlišují podle délky zrání. Koňaky typu VS (very special) zrají nejméně 2 roky. Koňaky VSOP (very superior old pale) si musí v sudech poležet aspoň 4 roky. A ty nejlepší koňaky zrají nejméně 10 let a nesou označení XO (extra old). 

Nejlepší francouzské koňaky jsou ty nejlepší z jednoho prostého důvodu. Když je necháte dlouho zrát, každý rok se odpaří přibližně 3 % objemu. V případě francouzského koňaku XO tak za deset let přijdete o 30 % objemu. Je jasné, že tohle se musí projevit na ceně. A co teprve, když ultra kvalitní koňak zraje třeba 30 let. 

Tipy na nejlepší francouzské koňaky

Tady už to s koňaky z Francie tak komplikované nebude. Pokud nechcete příliš experimentovat a raději sázíte na jistotu, zvolte prověřené značky. Mezi světově nejoblíbenější patří značky Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier, Delamain nebo Meukow

Pokud chcete zažít jednoduše, spolehnout se můžete také na gruzínské koňaky, které jsou velmi dostupné. Tak na vaše.