J. Bally

Příběh J. Bally začíná v roce 1917, kdy francouzs Jacques Bally koupil malou rafinerii cukru a vodní mlýn, který byl postaven na počátku 17. století. Bally pak rafinérii přeměnil na lihovar. Díky silnému inženýrskému zázemí dokázal sám postavit novou destilační kreolskou kolonu a také nainstalovat parní stroj, který vše poháněl.

V roce 1924 Bally metodicky vložil veškeré své úsilí do zrání svých rumů. V letech mezi 50. a 60. léty si ročníkový rum J. Bally vysloužil pověst jednoho z nejlepších rhum agricole na světě.

Bally vynalezl slavnou láhev ve tvaru pyramidy ve spolupráci se Saint-Gobain ve 30. letech minulého století. Tato láhev se stala podpisem značky a učinila J. Bally populární po celém světě.

V roce 1976 probíhala výroba rumu Bally v Saint James v kreolském sloupci Still, přesto část zrání stále probíhala ve sklepích Bally. Remy Cointreau převzal kontrolu nad J. Bally v roce 1996. Celá výroba byla kompletně přesunuta do palírny Saint James. Původní metody vyvinuté Jacquesem Ballym však zůstaly stejné.


 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem

J. Bally se vyrábí ze šťáv z čerstvé cukrové třtiny sklizené v průběhu ledna a února.

Uvádí se, že proces destilace probíhá buď v palírně Saint James s využitím modernizovaného zařízení, nebo v palírně Simon, kde se stále nachází původní kreolština J. Bally. Oba se nacházejí na Martiniku. Destiláty nejprve několik měsíců odpočívají v ocelových tancích a poté zrají v dubových sudech. Pak se J. Bally rhum bez dalších přísad.

Plnění do lahví po přibližně 6 letech zrání je považováno za perfektní podmínky pro dosažení nejlepší aromatické rovnováhy destilátu. Značka J. Bally v současnosti vyrábí kolem 250 000 litrů rumu ročně. To mu dává pocit vzácnosti a statusu „řemeslného rumu“.

J. Bally Blanc je vyroben v souladu s Martinique AOC. To znamená, že je pod přísnými předpisy udržovat kvalitu Agricole Rhums vyráběné na ostrově. Podobně jako šampaňské a koňak.