Highland Park

Highland Park whisky

Ve whisky Highland Park žije historie. Od roku 1798, kdy černá palírna pašeráka Magnuse Eunsona zahájila svou oficiální činnost, se toho tady moc nezměnilo. Destilérka si zakládá na tom, že nepracuje s průmyslově zpracovaným sladem, ale suší si ho vlastními silami. Každých 8 hodin ho ručně převracejí v kouři prastaré ostrovní rašeliny z nedaleké Hobbister Moor.

Za svou specifickou chuť vděčí whisky Highland Park několika faktorům. Kromě už zmíněného zpracování sladu, který jí dává typické kouřově sladké aroma, je to pečlivý výběr sudů a také mírné ostrovní klima bez výrazných teplotních výkyvů, ve kterém může whisky nerušeně zrát.

Destilérka se hrdě hlásí ke svému vikinskému původu. Jejich hrdinská série, která vzdává hold hrdinům ze Ságy Orknejí, je praktickou ukázkou toho, jaký vliv má na výslednou chuť volba sudů. Jednotlivé whisky nesou jména slavných bojovníků a každá z nich reprezentuje konkrétní typ sudu: americký a evropský dub, sudy po bourbonu, soudky po Oloroso sherry. Znamenitá whisky si bere z každého to nejlepší a ukazuje všechny své tváře.

Highland Park je důkazem, že i v nejdrsnější části Skotska může vzniknout perfektně jemná sladová whisky. Whisky vyráběná hezky postaru novou generací Vikingů.

Skål!