Hendrick´s je značka ginu, který je vyráběn ve městě Girvan ve Skotsku firmou William Grant & Sons. Jeho poznávací znamení je hněda láhev provedená ve starém lékárnickém stylu, do které je stáčen.

Výroba Hendrick´s Ginu je odlišná od konkurence, neboť využívá dvě metody destilace – Bennet still a Carted-Head still. Výsledný gin vzniká prakticky smícháním dvou různě destilovaných ginů. Výroba je malosériová, destilace pomocí „Bennet still metody“ se provádí ve 450 litrových měděných nádobách.

Destilát je 24 hodin louhován spolu se směsí bylin a koření, poté se zahřívá a páry se kondenzují. Směs koření je samozřejmě tajná, je však známo, že tam samozřejmě nechybí jalovec. Oproti tomu „Carted-Head still“ metoda pálení promění destilát v plynné skupenství. Plyn prochází přes koše s kořením a bylinkami, a takto obohacen je převeden zpět na kapalinu. Takovýhle způsob probíhá například u většiny britských ginů.



Hendrick´s Gin je také jedinečný tím, že do výsledného smíchaného ginu se přidává výrazná sesence z okvětních lístků růže a okurek. To tomuto ginu dodává specifickou chuť.

„Bennet still“ metoda je pojmenována podle majitele firmy, který v Londýně v roce 1860 vyrobil malé měděné destilační zařízení, které vydražil na londýnské aukci v roce 1966 Charles Gordon, ředitel skotské palírny a pravnuk Williama Granta.

Destilační zařízení využívající „Carted-Head still“ metodu destilérka vlastní už od roku 1948. Palírna zabývající se především výrobou skotské whisky třicet let experimentovala s výrobou ginu.

Výsledný Hendrick´s Gin byl představen v roce 1999 a hned si získal velmi početnou skupinu fanoušků. Kromě mnohých ocenění ho v roce 2003 označil Wall Street Journal za nejlepší gin na světě. Ochutnejte a posuďte sami. Doporučujeme konzumovat s ledem a okurkou, která výslednou chuť, ještě umocní.