Francois Villard

Francois Villard má své vinařství v – co do počtu obyvatel – maličké, ale překrásné vesničce Saint-Michel-sur-Rhone. Díky svým vytříbeným chuťovým buňkám přesedlal ze své původní kuchařské profese na someliérství. Od someliérství už pak byla krátká cesta k vinařstí, kterému se Francois Villard od roku 1991 věnuje na plný úvazek.

Vína z těchto sklepů jsou kombinací vlastností místního terroiru a rukopisu mistra vinaře. Odhalené východní svahy jsou plné teras, které vytvořili již Římané. Půda je štěrkovitá s úlomky břidlice na žulovém podloží. Klima je teplé, ale noci chaldnější než na jihu. Takové podmínky jsou ideální pro zrání zejména odrůd Viognier a Syrah, které se zde pěstují.
Svahy jsou tak strmé, že ruční sběr je jedinou možností. Strategií Francoise Villarda je nechat vína přirozeně dozrát do optimálního bodu, sesbírat pouze ty nejlepší a perfektně zdravé hrozny, dát víno kvasit do burgundských sudů a nechat jej delší dobu na kalech. Výsledkem jsou plná vína bohatá na aromata; broskví, meruněk a medu u bílých vín, kůže a koření u červených.

Ač samouk, je Francois Villard vinařskými autoritami považován za hvězdu oblasti severní Rhony. Jeho optimismus a neutuchající nadšení pro neustálá vylepšení jej činí skutečnou osobností ve světě vína.