Cloudy Bay

Cloudy Bay

Cloudy Bay Vineyards je nejznámějším producentem v novozélandském regionu Marlborough a jeho Sauvignon Blanc je jedním z nejvyhledávanějších vín v zemi.

Vinařství má čtyři vinice v podoblasti Wairau Valley v Marlborough a nakupuje z devíti dalších vinic Wairau. Samotné údolí Wairau bylo utvářeno dobou ledovou, která skončila před 14 000 lety, a výsledné půdy se liší od praného kamene po štěrk, aluviální bahno a jíl. Marlborough má přímořské klima a má jedny z nejdelších hodin slunečního svitu na Novém Zélandu.

Předním vínem Cloudy Bay je Sauvignon Blanc, ale vyrábí se zde také Chardonnay a Pinot Noir, dále Gewürztraminer, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, víno z pozdního sběru a sekt Pelorus. Cloudy Bay bylo jedním z prvních vinařství v Marlborough a je uznáváno jako jeden z producentů, kteří zplodili mezinárodní úspěch novozélandského Sauvignonu Blanc. Cloudy Bay vyrábí také alternativní styl, Te Koko, který je fermentován v dubu pomocí divokých kvasinek, čímž vzniká pikantnější, komplexní víno.

Panství založil v roce 1985 David Hohnen, zakladatel Cape Mentelle Vineyards v regionu Margaret River v západní Austrálii. Hohnen prodal Cloudy Bay společnosti Veuve Clicquot v roce 1990, ale zůstal ve vedení jejího provozu. V současné době vinařství vlastní luxusní skupina LVMH (Louis Vuitton a Moët Hennessy).