Profundo Zweigelt 2012 Hofkellerai des Fűrsten von Liechtenstein

30. 9. 2016 | Vít Hepnar

Sluníčko stále svítí, ale rána a večery jsou už chladnější, první podzimní den máme už za sebou a užíváme si babího léta.

To je doba, kdy lehká, vychlazená a osvěžující vína piju trochu méně a začínám si užívat plnějších vín bílých i červených.  V restauracích se mění nabídka jídel, sezóna podzimních lahůdek začíná. Jsou to především houby, fazole, kapusta a jiná podzimní zelenina, později pernatá, černá i vysoká zvěřina, ústřice, dary moře a ryby, včetně sladkovodních. Pak přijdou dýně, lanýže a k chuti přijdou sytá, bohatá a dlouho dělaná jídla plná dušené zeleniny a masa v husté horké omáčce. Podzim mám opravdu z gastronomického hlediska moc rád.

Jedním z vín, která se přesně hodí k posledním paprskům slunce a k bohaté podzimní kuchyni je Zweigelt z knížecích sklepů Liechtenstein. Hrozny Zweigeltrebe byly vyšlechtěny v roce 1922 ve světově proslulém vinařském ústavu v Klosterneuburgu a nazvány po svém „otci“, doktoru Zweigeltovi. Odrůda se ukázala jako velmi adaptabilní, daří se jí v hlubokých půdách.

V roce 2012 se sklízelo 9. a 10. října, za teplého počasí, samozřejmě ručně, a hrozny fermentovaly jedenáct dní při teplotě 28◦C. Poté byly jemně lisovány v pneumatickém lisu a jablečno-mléčné kvašení proběhlo v nerezových tancích. Dále bylo víno zušlechťováno ve velkých dubových sudech po sedmnáct měsíců až do data 6.8.2014, kdy bylo nalahvováno.

Profundo znamená hluboký a taková je jeho rubínová barva s fialovými odlesky i jeho bouquet černého rybízu, třešní srdcovek a čokolády. Na patře je potvrzen ovocný dojem, víno má měkké a pružné tříslo, je velmi pitelné, jemné a elegantní. Při podávání láhev otevřete a nechte víno oddechnout nějakých 20 minut, nejlépe vám bude chutnat z užší tulipánovité sklenky středního objemu (30 cl).

Na zdraví!